Je nieuwe bedrijf bekostigen? Zo doe je dat

12 maart 2024

Als beginnend ondernemer komt er veel op je af. En dat kan voor de nodige stress zorgen. Geldzorgen behoren tot de stressfactoren die ondernemers de meeste kopzorgen bezorgen. Aangezien niet iedereen met een gouden lepel in de mond wordt geboren, heeft niet elke ondernemer zomaar de benodigde financiële middelen paraat om een eigen bedrijf te kunnen beginnen. Gelukkig bestaan er ook voor de minder gefortuneerden onder ons voldoende mogelijkheden om een startkapitaal bij elkaar te sprokkelen. Deze opties zetten wij voor je op een rij.

Leningen

De eerste, en meest voor de hand liggende, manier om aan geld te komen, is het afsluiten van een lening. De meeste grote banken bieden leningen speciaal voor startende ondernemers aan. Omdat zij hiermee een relatief groot risico aangaan, kan de rente echter behoorlijk oplopen. Wie liever niet met een bank in zee gaat, kan aankloppen bij de overheid, voor o.a. de Seed Capital-regeling, of bij Qredits, een non-profitorganisatie die leningen in allerlei soorten en maten verstrekt. Wie het liever wat dichter bij huis zoekt, kan geld lenen van iemand uit zijn vrienden- of kennissenkring. Zorg wel dat je goede financiële afspraken maakt en deze in een juridisch contract vastlegt. Dit om toekomstige onenigheden en ruzies te voorkomen.

Subsidies

Hoewel het slim kan zijn om in de beginfase van je bedrijf een lening af te sluiten, is het nadeel hiervan uiteraard dat je die lening uiteindelijk gaat moeten terugbetalen. En dat kan voor financiële stress zorgen. Gelukkig kunnen startende ondernemers via de Nederlandse overheid allerhande soorten subsidies opstrijken. Als je momenteel een arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsuitkering ontvangt, verlopen die subsidies via het UWV. Als je inkomen zich tijdelijk onder het bijstandsniveau bevindt, kun je bij je gemeente terecht voor de zogenoemde Bbz-regeling. Tot slot zijn er meerdere branche- of provinciegebonden subsidies beschikbaar. Neem voor meer informatie een kijkje op het virtuele ondernemersplein.

Investeringen

Wie geen gebruik wil maken van een lening of subsidie, kan een beroep doen op particuliere investeerders. Zogenoemde angels zijn doorgaans oud-ondernemers die een deel van hun vermogen in start-ups investeren. Naast geld brengen zij veel kennis en ervaring mee. Een win-winsituatie dus. In ruil voor hun geld en expertise verlangen angels vaak wel het recht om toezicht te houden op de managementpraktijken van je bedrijf. Als je alle touwtjes zelf in handen wil houden, dan ben je misschien beter af bij participatiemaatschappijen of fondsen. Zij stellen durfkapitaal ter beschikking aan start-ups met een sterk(e) ondernemingsplan en pitch. Mocht je hier niet voor in aanmerking komen, dan zou je het via een crowdfundingcampagne kunnen proberen. Bijkomend voordeel van zo’n campagne is dat deze de zichtbaarheid van je bedrijf verbetert.

Belastingvoordelen

Ook wanneer het je eenmaal gelukt is om je bedrijf van de grond te krijgen, zijn er financiële hulpmiddelen beschikbaar. Zo zijn alle zakelijke kosten die je voor je onderneming maakt volledig of gedeeltelijk aftrekbaar. De Belastingdienst hanteert o.a. een zelfstandigen-, starters-, kleinschaligheidsinvesterings- en WBSO-aftrek. Er bestaan zelfs aftrekposten voor als je partner je meehelpt (meewerkaftrek) of je je onderneming stopt (stakingsaftrek). En dat zijn niet de enige belastingvoordelen. Er geldt namelijk een winstvrijstelling voor het mkb en een speciale regeling voor kleine ondernemers: de KOR.

Ondernemen maar!

Zoals je kunt zien, zijn er voldoende mogelijkheden beschikbaar om jou financieel op weg te helpen. Veel startende ondernemers kiezen ervoor om meerdere van de bovenstaande financieringsmogelijkheden met elkaar te combineren. Dat wordt gestapeld financieren genoemd. Met jouw financiering op orde staat niets jou meer in de weg om een vliegende start te maken als ondernemer. En bij zo’n vliegende start hoort natuurlijk ook een betaalbare werkruimte. Bij NEST/ hebben we een groot aanbod van goedkope werkruimtes, met voor iedere beginnend ondernemer dé perfecte werkplek. Neem contact op en dan helpen we ook jou aan een voordelige werkruimte.

WhatsApp
Facebook
Email